Udbuddet er steget på brugte biler men priserne er dalende

Priserne på brugtbilsmarkedet har været i frit fald det seneste år, og det ser ud til at fortsætte den nedadgående tendens. Det samlede prisindeks for brugte biler, viser at bilerne i gennemsnit er faldet med 5% end for 8 år siden.

Hvad skyldes dette prisfald?

Årsagen til det prisfald kan spores til det stigende udbud af brugte biler på markedet. I bilmarkedet er priserne altid i en balance mellem udbud og efterspørgsel, og det øgede udbud har en direkte indvirkning på prisdannelsen. Bare i den seneste tid har der været en bemærkelsesværdig på det danske bilmarked. Det ses at antallet af udbudte biler nåede et niveau på over 62.400 biler, hvilket er det højeste niveau siden efteråret 2021. Denne stigning er især på benzinbiler, hvor ejerne af bilen har valgt at sælge bil. Faktisk er det hele 26.000 af dem, som er benzinbiler med en gennemsnitspris på 185.000 kr., mens elbilerne har en gennemsnitspris på 360.000 kr. Dog er det elbilerne, som har oplevet de største prisnedsættelser.

Prisfald i 2023

Det øgede udbud har resulteret i et generelt prisfald for brugte biler i 2023. Det generelle prisindeks står på 95,8, hvilket svarer til prisniveauet i efteråret 2021. Prisindekset for elbilerne er endda lavere end nogensinde før. Interessen for elbilerne være yderst bemærkelsesværdig, hvor der har været et rekordsalg på brugte elbiler. Hele 5.614 brugte elbiler blev solgt i september alene. Dette indikerer en stigning på hele 36% i de første ni måneder af 2023, sammenlignet med samme periode i 2022.

Prisjusteringer påvirker efterspørgslen

De lavere priser har ført til en markant stigning i danskernes efterspørgsel på brugte biler. Denne trend er også synlig på det bredere europæiske marked, hvor den øgede efterspørgsel nu medfører, at priserne begynder at stabilisere sig. Dette indikerer, at det prisniveau, som danske forhandlere kan erhverve brugte biler til, så småt er ved at nærme sig sit minimum.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *